Interview met Lidl

Lidl zet zich in voor de wilde bij omdat ze enorm belangrijk zijn voor ons groente en fruit. Het gaat niet goed met de helft van alle wilde bijensoorten. Het is tijd om in actie te komen en daar draagt Lidl graag haar steentje aan bij. 

Waarom is het voor jullie zo belangrijk om je voor de wilde bij in te zetten?

“De bij is ontzettend belangrijk voor Lidl, maar liefst 80% van het groente en fruit is afhankelijk van bestuiving door o.a. wilde bijen. Dat betekent bijvoorbeeld dat zonder de bij er geen appels, peer, aardbei, tomaat en pompoen meer in onze schappen ligt. En niet alleen groente en fruit is afhankelijk van de bij, ook voor de productie van chocolade en koffie hebben we de bij hard nodig. Genoeg reden dus voor Lidl om in actie te komen voor de wilde bij!”

Op wat voor manieren helpen jullie de wilde bij?

“Lidl zet zich op verschillende manieren in voor de wilde bij. We werken samen met een groep vaste leveranciers aan de verduurzaming van de productie van groente en fruit van Nederlandse bodem. De boeren en telers proberen zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en zij stimuleren de biodiversiteit rondom hun bedrijven. Daarnaast opent Lidl in mei dit jaar haar eerste bij-vriendelijke filiaal! Op de parkeerplaats van deze nieuwe winkel in Huizen is rekening gehouden met de bij door het planten van bij-vriendelijk groen, een groen dak én twee bijenhotels. Ook zetten we op diverse momenten de donatieknop van de statiegeld machines van Lidl in voor de bij. Zo kunnen klanten hun statiegeld doneren aan de bij, Lidl doneert dit bedrag aan gemeentes in Nederland om daar bij-vriendelijke bomen en struiken van te kopen!”

Hebben jullie toekomstplannen om de wilde bij nog meer te helpen?

“Jazeker. Lidl is sinds het begin aangesloten bij Nederland Zoemt en ook in de toekomst blijven we ons inzetten voor de bij. Samen met onze leveranciers, rondom Lidl filialen, en in diverse gemeentes met meer bij-vriendelijk groen. Ook gedurende de hele maand april kunnen Lidl klanten weer hun statiegeld doneren aan de bij!”

Als alle mensen thuis één ding willen doen om de wilde bij te helpen, wat zou dat volgens jullie dan het beste kunnen zijn?

“Stoeptegel eruit, groen erin!”

Welk voedingsmiddel zouden jullie het meeste missen als er geen wilde bijen meer zouden zijn?

“Als beste supermarkt in groente en fruit is de bij toch wel erg belangrijk voor dat deel van ons assortiment, maar ik denk dat onze klanten de chocolade en koffie ook ontzettend zullen missen!”

Wil je meer weten over wat jij kunt doen voor de wilde bij? Kijk dan op nederlandzoemt.nl/doe-mee