Klimaat trend zet door in de tuin; goed nieuws voor de bij!

Tuincentra zagen het afgelopen jaar een fikse stijging in de verkoop van planten. Niet alleen struiken maar ook bomen werden steeds meer verkocht. Meer planten in de tuin in plaats van tegels helpt verzachtend bij klimaatverandering. Planten zorgen namelijk voor verkoeling tijdens extreme hitte maar tegelijkertijd ook voor een goede waterafvoer tijdens zware regenbuien. Verder is de rentree van groene(re) tuinen welkom nieuws voor alle insecten in Nederland!

Met alle recente aandacht voor het klimaat en biodiversiteit is het dan ook geen verassing dat de actie; “Tegel eruit, plant erin” van Intratuin dit jaar een enorm succes was. Mensen konden een tegel uit hun tuin inleveren en kregen hier een gratis plant voor terug. Het resultaat van de actie is indrukwekkend, er werden maar liefst 50.000 tegels ingeruild! Door de hoge opkomst moesten mensen op veel plekken in de rij staan. Een enorm contrast met vijf jaar geleden, toen telde dezelfde actie slechts een schamele opbrengst van 30 tegels.

Luister ook het interview over de gestegen verkoop van planten met Bert griffioen (bomenkweker) en Brenda Horstra (namens de Nederlandse tuinbranche) op de site van de NOS.

Voor alles wat rondscharrelt in de tuin is deze trend goed nieuws! Insecten zoals vlinders en bijen maar ook vogels zijn enorm blij met deze vergroening. Open grond is geschikt voor verschillende wilde bijen om een nestje te graven, iets wat tussen strak gelegde tegels vaak onmogelijk is. Verder is alles wat groeit en bloeit natuurlijk een welkome voedselbron voor de verschillende bestuivers in je tuin.

Benieuwd wat je nog meer kan doen voor de bijen in je tuin? Check dan hier onze tips voor een bijvriendelijke tuin en ga aan de slag!