Naturalis vraagt iedereen om hulp bij het hommelonderzoek!

Lisette van Kolfschoten, bijenonderzoeker bij Naturalis, is erg benieuwd welke verschillende soorten hommels er in Nederland rondvliegen. Door gevonden dode hommels te bestuderen, kan ze daar achter komen. Wil jij helpen? Kijk dan onder lindebomen, waar vaak dode hommels liggen. Verzamel deze hommels bij jou in de buurt. En breng ze op zaterdag 13 juli naar de Hortus botanicus in Leiden, of stuur ze op. Samen gaan we dan onderzoeken welke hommels je hebt gevonden. Zo komen we meer te weten over de verspreiding van hommels in Nederland!

Vorig jaar organiseerde Naturalis een soortgelijke actie, toen vroegen ze heel Leiden om hommels te verzamelen. Na het enorme succes van vorig jaar pakken ze het dit jaar nog groter aan in de hoop dat heel Nederland meedoet met de actie. Meedoen is namelijk super simpel; ga bij jou in de buurt op zoek naar dode hommels. Deze liggen vaak in de buurt van Lindebomen, maar dit is zeker geen vereiste! Vaak is er per gemeente of stad een bomenkaartje beschikbaar waar je zelf kunt opzoeken waar lindebomen staan. Heb je een hommel gevonden? Goed bezig! Bewaar het beestje in een (lucifer) doosje en schrijf het dichtstbijzijnde adres van de vindlocatie op. Deze is nodig zodat de onderzoekers later in kaart kunnen brengen waar de verschillende soorten voorkomen.

Je kunt de hommels op 13 juli zelf komen brengen. Hiervoor is een speciale dag georganiseerd in de Hortus Botanicus in Leiden. Op deze dag zijn er verschillende experts aanwezig die samen met jou kijken welke soorten je hebt gevonden. Lukt het je nou niet om naar Leiden te komen? Geen nood! Stuur je gevonden hommels op per post, of maak foto’s en stuur die per email.

Per post naar; Naturalis, t.n.v. Lisette van Kolfschoten, Darwinweg 2, 2333 CR Leiden
Of mail een foto van het boven- en zijaanzicht naar lisette.vankolfschoten@naturalis.nl