15 gemeentes genomineerd voor de Bijvriendelijkste Gemeente

Welke gemeente mag zich vanaf 2 november een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen? Er zijn door Nederland Zoemt vijftien bijvriendelijke gemeentes geselecteerd die kans maken op deze titel.

De genomineerde gemeentes zijn:

 • Achtkarspelen
 • Almere
 • Bladel
 • Boxmeer
 • Delft
 • Enschede
 • Gouda
 • Hoogeveen
 • Horst aan de Maas
 • Leiderdorp
 • Moerdijk
 • Papendrecht
 • Soest
 • Utrecht
 • Zoetermeer

 

Wat is een bijvriendelijke gemeente?

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer. Dit houdt in dat de gemeente in de verzorging en aanplant van het groen let op de bijen, door bijvoorbeeld bijvriendelijk bermbeheer te doen en bijvriendelijke soorten te kiezen bij aanplant. De gemeente neemt hier de inwoners in mee en legt de inwoners uit wat zij zelf voor de bijen kunnen betekenen. Dit kan op verschillende manieren, van het geven van bijvriendelijke bloemzaden tot informatie over ontstening. Inmiddels zijn er 62 bijvriendelijke gemeentes die zich inzetten voor de wilde bij. Nederland Zoemt roept alle andere gemeentes ook op om zich in te zetten voor de wilde bij en een bijvriendelijke gemeente te worden.

Wie neemt het stokje over van Zoetermeer?

Op de landelijke Natuurwerkdag op 2 november wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Deze gemeente volgt Zoetermeer op, die als eerste deze titel mocht voeren. De winnende gemeente ontvangt onder andere biologische bloembollen en een groot insectenhotel, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.