Bijvriendelijkste gemeente gezocht!

Wie wordt de Bijvriendelijkste Gemeente van 2021, en neemt het stokje over van Utrecht? Op de Natuurwerkdag in november maakt Nederland Zoemt bekend welke gemeente zich een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente mag noemen. Elke gemeente die vriendelijk is voor wilde bijen kan meedoen. Vanaf eind juni kun je je gemeente aanmelden via onze site.

Een bijvriendelijke gemeente, wat is dat? Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In bijvriendelijke gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden vaste planten en bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.