Dit najaar weer bijenworkshops in tuincentra

In 10 minuten leren hoe je je tuin of balkon bijvriendelijk maakt? Nederland Zoemt organiseert dit najaar miniworkshops over de wilde bij. Bijenexperts van IVN Natuureducatie geven tips hoe je je eigen tuin of balkon snel en eenvoudig kunt omtoveren tot een oase voor wilde bijen.

De workshops worden op deze locaties en data georganiseerd:

Tuincentrum Datum Tijd
Groenrijk Assen zaterdag 2 oktober 11.00-14.30u
Natuurlijk Tilburg zaterdag 16 oktober 11.00-14.30u
Groenrijk Tilburg zaterdag 23 oktober 10.00-15.00u
zondag 24 oktober 11.00-15.00u
Groencentrum Witmarsum zaterdag 2 oktober 11.00-14.30u
Tuincentrum Rebel Huizen zaterdag 2 oktober 11.30-14.30u
Intratuin Zevenhuizen zaterdag 2 oktober 11.00-14.30u
Tuincentrum Daniels in Vlodrop n.n.b. n.n.b.
Intratuin Voorschoten zaterdag 25 september 12.00-17.00u
Bosrand Wassenaar zaterdag 2 oktober 9.30-14.30u
AlmeerPlant in Almere voorjaar 2022 n.n.b.
Minder tegels = blije bijen

Veel mensen kennen de honingbij, die gehouden wordt door een imker. Maar in Nederland zoemen nog veel meer bijen: wel 358 soorten. Die bijen leven in het wild, en het gaat niet goed met ze. De helft van alle soorten zijn bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Bijen worden niet blij van veel tegels of een strak gazon.

Bijen willen graag veel voedsel in de buurt en een plekje om een nestje te maken. Als je een balkon of een tuin hebt, kun je veel voor ze betekenen. Door een paar tegels uit je tuin te halen, een zonnig rommelhoekje te maken, of een plant te kopen waar bijen van kunnen eten. Tijdens de miniworkshop vertelt een bijenexpert je meer over wat wilde bijen nodig hebben, waar je op moet letten en hoe je van jouw balkon of tuin een bijenoase kunt maken. Mocht je de bijenworkshop niet in de buurt van een tuincentrum zijn, volg dan de e-learning Iets BIJ-leren van de IVN Natuuracademie en download het workshopboekje.

Over Nederland Zoemt
Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu dat zich inzet om het uitsterven van wilde bijen tegen te gaan. Nederland Zoemt stimuleert gemeenten, bedrijven en particulieren om te zorgen voor meer voedsel en nestgelegenheid voor de wilde bij. De miniworkshops worden mede mogelijk gemaakt door Spadel.