Doe-het-zelf-Bijenburcht

Twee jaar geleden werd Utrecht uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Sindsdien heeft de stad niet stilgezeten. Ze ontwikkelden samen met de Utrechtse Bijenhoudersvereniging, Utrecht Natuurlijk en adviesbureau TAUW een grote Bijenburcht én een kleinere, doe-het-zelf-Bijenburcht.

Er zijn veel initiatieven om een voedselrijke en duurzame thuishaven te maken voor wilde bijen. Daarvan is het bijenhotel misschien wel de bekendste. Maar de meeste bijen nestelen helemaal niet in zo’n hotel, 80% van de wilde bijen nestelt in de grond. En daar is de bijenburcht voor ontwikkeld. De eerste staat in de Stadstuin Kanaalweg, de volgende wordt dit najaar in Overvecht aangelegd.

Bijenburcht bij jou in de buurt

Een bijenburcht is gemaakt van leemhoudend en humusarm zand, houtblokken en bijvoorbeeld stenen en rietstengels. De burcht staat in de zon en wordt gemaakt in de vorm van een halve maan, zodat er in het midden luwte ontstaat. Om iedere buurt de kans te geven zo’n bijenburcht te maken, heeft de gemeente een handleiding ontwikkeld. Wil je in jouw buurt, tuin of gemeente aan de slag met zo’n bijenburcht? Download de handleiding hier (iets naar onder scrollen).

Aan de slag in je eigen tuin

Met de tips uit Utrecht kun je ook zelf aan de slag met het maken van een kleine bijenburcht. Het enige wat je ervoor nodig hebt is zand, een beetje leem of zavel en een kistje, emmertje, leeg blik of iets soortgelijks van zo’n 15 tot 20 cm diep. Die handleiding vind je hier.