bij op bloem

Dit voorjaar weer bijenworkshops in tuincentra

In 10 minuten leren hoe je je tuin of balkon bijvriendelijk maakt? Nederland Zoemt organiseert dit voorjaar miniworkshops over de wilde bij. Bijenexperts van IVN geven tips hoe je je eigen tuin of balkon snel en eenvoudig kunt omtoveren tot een oase voor wilde bijen.

Data en locaties

De workshops worden op deze locaties en data georganiseerd:

Tuincentrum Datum Tijd
GroenRijk ’t Haantje in Rijswijk (ZH) 17 mei 11.00-15.00u
Bosrand Wassenaar 20 mei 11.00-15.00u
Intratuin Leeuwarden 21 mei 11.00-15.00u
Abbing Buitenhof in Zeist 28 mei 11.00-15.00u
Tuincentrum Rebel Huizen 28 mei 11.00-15.00u
Tuincentrum Daniels in Vlodrop 30 april
7 mei
14 mei
21 mei
28 mei
11.00-15.00u
AlmeerPlant in Almere 23 april 11.00-15.00u

Minder tegels = blije bijen

Veel mensen kennen de honingbij, die gehouden wordt door een imker. Maar in Nederland zoemen nog veel meer bijen: wel 358 soorten. Die bijen leven in het wild, en het gaat niet goed met ze. De helft van alle soorten zijn bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Bijen worden niet blij van veel tegels of een strak gazon.

Bijen willen graag veel voedsel in de buurt en een plekje om een nestje te maken. Als je een balkon of een tuin hebt, kun je veel voor ze betekenen. Door een paar tegels uit je tuin te halen, een zonnig rommelhoekje te maken, of een plant te kopen waar bijen van kunnen eten. Tijdens de miniworkshop vertelt een bijenexpert je meer over wat wilde bijen nodig hebben, waar je op moet letten en hoe je van jouw balkon of tuin een bijenoase kunt maken.

Zelf thuis meer leren? Volg dan de e-learning Iets BIJ-leren van de IVN Natuuracademie en download het workshopboekje. Of download de Bloesemboog en ga in je tuin aan de slag!