Ruim 4.000 bloembollenpakketten van Nederland Zoemt naar scholen en kinderopvang

Zeker 4.000 scholen, kinderopvanglocaties en gastouders gaan vanaf vandaag aan de slag met het planten van een pakket van 80 biologische bloembollen. De organisaties konden afgelopen zomer een bloembollenpakket aanvragen dankzij een statiegeldactie van Lidl voor Nederland Zoemt. In de afgelopen drie jaar zijn al bijna een miljoen biologische bloembollen uitgedeeld aan basisscholen in heel Nederland. Door in de herfst bollen te planten leren kinderen dat je ook dan al iets kunt doen voor de bij.

Ook dit jaar konden mensen bij supermarkt Lidl weer in actie komen voor de wilde bij. Bij het inleveren van lege flessen kon het statiegeld gedoneerd worden aan Nederland Zoemt. Van dat geld zijn nu 4150 bloembollenpakketten met bijhorend lespakket verstuurd aan basisscholen, kinderopvangplekken en gastouders in heel Nederland. In elk bloembollenpakket zitten genoeg bollen om de (school)tuin om te toveren tot een paradijs voor bijen en hommels. Daarnaast zit er lesbrieven bij, een poster, zoekkaarten en een werkboekje. Dit jaar konden voor het eerst ook gastouders en kinderdagopvangen meedoen aan de actie.

Gouden bloembolwinnaar

Voor één school zat er een extra feestelijk tintje aan het openmaken van het bollenpakket. De Koningin Beatrixschool in Culemborg vond de ene gouden bloembol in haar pakket en wint hiermee een dagje uit naar Naturalis met de hele klas.

Bloemen voor de bij

De bloeiende bloemen bieden in het vroege voorjaar het perfecte eerste voedsel voor bijen en hommels, en dat is hard nodig. Het gaat namelijk niet goed met de Nederlandse wilde bij: door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en afname van leefgebied is de helft van alle 358 bijensoorten bedreigd.

“Met onze scholenactie vergroten we het voedselaanbod en de nestelgelegenheid voor de bij. Extra leuk is dat kinderen zelf in actie kunnen komen door de bloembollen te planten op of rondom het schoolplein. Met het bijhorende lespakket leren kinderen daarnaast op speelse manier over de waarde van bijen voor de natuur en onze voedselvoorziening.”
– Dorien Ackerman, directeur campagnes bij Natuur & Milieu

Snel de grond in

Hoe eerder de bloembollen de grond in gaan, hoe eerder de bloemen gaan bloeien in het voorjaar. Daarom stroopten de leerlingen in de herfst hun mouwen op om de bloembollen te planten. Tot de bollen in het vroege voorjaar in bloei komen, kunnen leerkrachten elke maand een nieuwe BIJ-les geven met de lesbrieven uit het bloembollenpakket. Wil jij je klas of je kinderen thuis ook iets leren over de wilde bij? Bekijk onze lesbrieven.

Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project waarin IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu samenwerken. Het startte in 2017 als een initiatief van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis en werd mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.