Nationale Bijentelling

In het weekend van 23 en 24 april 2022 vond voor de vijfde keer de Nationale Bijentelling plaats. De bijentelling wordt elk jaar georganiseerd in een weekend in april. Kijk voor de exacte datum van de aankomende editie op de pagina van de Nationale Bijentelling en schrijf je alvast in om op de hoogte te blijven!

 • Wat is de Nationale Bijentelling precies?

  De bijentelling is een terugkomend evenement waarbij elk jaar een telweekend wordt gekozen. In dit weekend worden door heel Nederland bijen geteld in eigen tuin, het park of op het schoolplein. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. En dat is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Daarom komen we in actie en organiseren we een jaarlijkse Nationale Bijentelling.

 • Wanneer is de Nationale Bijentelling?

  De bijentelling wordt elk jaar georganiseerd in een weekend in april. Kijk voor de exacte datum van dit jaar op de pagina van de bijentelling en schrijf je alvast in om op de hoogte te blijven! Scholen kunnen in de week voorafgaand aan de Nationale Bijentelling een eigen telactie organiseren op het schoolplein.

 • Wat als het heel slecht weer is tijdens de bijentelling?

  We hopen natuurlijk dat de zon schijnt tijdens het telweekend! Houd zelf ook de weersvoorspellingen in de gaten en bepaal op basis daarvan wat het beste moment is om te tellen in jouw tuin. Ook als het bewolkt is, kun je bijen tellen. We gaan er niet vanuit dat het twee dagen lang regent (en zullen duimen voor veel zonneschijn).

 • Ik heb een bijenkorf of bijenkast. Hoe tel ik (mijn) honingbijen?

  In sommige tuinen kunnen honingbijen zeer algemeen zijn. De aantallen zijn dan zo hoog dat ze niet nauwkeurig te tellen zijn. Loop dan speciaal voor de honingbij een snel rondje door de tuin en schat ze in tientallen. Het maximale aantal wat je kunt opgeven is 99.

 • Hoe voorkom ik dat ik bijen dubbel tel?

  Bijen vliegen druk heen en weer en laten zich soms lastig tellen. Voel je niet onzeker en maak een zo goed mogelijke schatting. Je kunt een wat sneller rondje door de tuin maken waarbij je alleen op soorten let waar er veel van voorkomen. Bij soorten waar enkele exemplaren van rondvliegen kun je er vanuit gaan dat een bij op een andere plek weer een ander individu is.

 • Hoe lang ben ik bezig met bijen tellen?

  De voorbereiding kost ongeveer een half uur, een beetje afhankelijk van hoeveel je van bijen weet. Je kunt natuurlijk een uitgebreide studie maken van alle bijensoorten, maar in 30 minuten tijd weet je aan de hand van onze instructies en het filmpje voldoende om bijen in eigen tuin te kunnen tellen. Trek voor de telling zelf 20 tot 30 minuten uit.

 • Ik heb geen tuin of balkon. Wat nu?

  Geen probleem! Je kunt ook in de buurt tellen, bijvoorbeeld in een park, buurtmoestuin of misschien in de tuin van een bekende. Bepaal van tevoren welk gebied je gaat onderzoeken en op welke plekken je binnen dat gebied bijen verwacht aan te treffen. Maak het gebied niet te groot, zo’n 10 mtot maximaal 25 mis ideaal, dan houd je het overzichtelijk voor jezelf.

 • Ik heb geen verstand van bijen. Kan ik toch meedoen?

  Juist! We willen graag dat zoveel mogelijk mensen meedoen met de Bijentelling. Dat levert ons meer informatie over de wilde bij op, zodat we ons gerichter kunnen inzetten voor de bescherming van wilde bijen. En we hopen natuurlijk dat deelnemers door de Bijentelling enthousiast worden en zelf ook meer willen doen om Nederland meer te laten zoemen. Je kunt de wilde bij helpen door een bijenhotel in je tuin te plaatsen en bloemen en planten te zaaien waar bijen gek op zijn.

 • Wat is het verschil tussen een wilde bij, een hommel of (zweef)vlieg?

  Als je in je tuin rondkijkt zal je een groot aantal insecten tegenkomen. Bij sommige zie je gelijk bij welke groep ze horen, maar vaak is het lastig. Bij de telling kijken we naar bijen die in april in de tuin actief zijn. Veel van die tuinbijen behoren tot de hommels. Naast bijen zijn er ook veel zweefvliegen in tuinen aanwezig en ook deze zorgen voor bestuiving van planten. Een deel van deze zweefvliegen lijkt op bijen en hommels en daarom doen ze ook mee met de telling. Vliegen hebben in tegenstelling tot bijen korte antennen en altijd maar één paar vleugels (bijen hebben twee paar vleugels). Op de zoekkaart staat uitgelegd hoe je de verschillende soorten kan herkennen.

 • Wat doen jullie met de resultaten van de Nationale Bijentelling?

  De gegevens worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is bij het beschermen van bijen. Met de tuintelling komen we te weten welke soorten veel in tuinen voorkomen. Door de telling de komende jaren te herhalen weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal.

 • Waarom is de bijentelling zo vroeg in het jaar?

  Hier is speciaal voor gekozen, niet omdat er dan weinig bijen zijn (in het eerste jaar werden er bijna 45.000 geteld), maar omdat er op dit moment maar een paar verschillende soorten rondvliegen. Hierdoor is het makkelijker om de beestjes uit elkaar te houden. Op deze manier hoeft u geen expert te zijn om mee te doen en is het evenement ook geschikt voor kinderen!