Aan de slag in eigen tuin

Ook in je eigen tuin kun je heel veel doen om het aantrekkelijk te maken voor wilde bijen. Ben je benieuwd welke planten allemaal bijvriendelijk zijn? Bekijk dan meer via onderstaande knop.

Bijvriendelijke planten
Ga terug naar het overzicht

Bijenlokkers in de tuin

Help de bij door planten, bomen en struiken te planten die veel stuifmeel en nectar geven. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, kattenkruid, blauwe knoop en zonnehoed zijn echte bijenlokkers. Ook houden bijen van kruidenhoekjes met o.a. rozemarijn en tijm. Probeer het hele jaar door bloeiende planten, in groepjes, in de tuin te hebben staan. Bijen zijn namelijk van vroeg in de lente tot laat in de herfst actief. Het is ook verstandig om niet te vroeg de tuin te snoeien. Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Snoei daarom in het voorjaar en zorg ervoor dat de tuin niet te netjes is. Bijen houden wel van een beetje rommel. Dan hebben ze meer ruimte om hun eitjes te leggen.

Wist je dat je aan een aardbei heel goed kunt zien of deze goed bestoven is? Is de aardbei mooi van vorm, dan kun je er zeker van zijn dat deze goed bestoven is. Maar zijn de aardbeien uit jouw tuin heel klein en hebben ze niet die mooie vorm, dan kan jouw tuin, en de aardbeienplantjes, wel wat extra bijen gebruiken.

 

Maak zelf een bijenhotel

Wie denkt dat alle bijen in een bijenkorf leven, heeft het mis. Alleen de honingbij leeft in een bijenkorf. De honingbij is ook een van de weinige bijensoorten die in een volk leven. Veel andere soorten bijen leven solitair. Zij maken hun nesten in smalle gangetjes, zoals gaatjes in bomen of in de grond. Maar ook bamboe is heel geschikt als hotel voor de bijen. In de stokjes leggen de bijen hun eitjes met een beetje stuifmeel, vervolgens ‘metselen’ ze het gaatje dicht.  Een bijenhotel kun je heel eenvoudig maken door gaten te boren in hout of  met een aantal bamboestokjes waarvan de achterkant dicht is (liefst van verschillende dikten). Bind ze bij elkaar en plaats het onder een afdakje op een zonnige plaats. Een kant-en-klaar bijenhotel kopen, kan natuurlijk ook! Bijvoorbeeld via Bijenhotelkopen.nl.

 

Vermijd onkruid- en ongediertebestrijders

Gelukkig zijn er steeds minder giftige producten te koop in tuincentra en supermarkten. Toch kun je beter de middeltjes om mieren, onkruid of andere ongewenste dieren en planten uit de tuin te houden vermijden. Ze zijn vaak schadelijk voor bijen en ook voor vogels en vlinders. Er zijn genoeg biologische alternatieven! Lees hier meer over natuurlijke plaagbestrijding.

Downloads

Zaadbommen maken Maak je eigen bijenhotel Instructieblad bijvriendelijke tuin Mini workshop boekje
bijenhotel

Bekijk de animatie met tips voor bijen in je tuin