Word bijvriendelijke gemeente

Een gemeente kan veel doen om te zorgen dat de wilde bijen het nog beter doen. Geef ze woonruimte; zorg voor werk en eten en zorg voor voorzieningen. Ze hebben maar weinig nodig om zich thuis te voelen!

Wat doet jouw gemeente al voor deze zoemende inwoners? Vul het formulier in en geef bij de verschillende onderwerpen aan welke maatregelen jouw gemeente al neemt voor de wilde bijen. Als het al hard genoeg zoemt bij jullie, krijgt jouw gemeente de erkenning Bijvriendelijke gemeente en prijkt jouw gemeente op de landkaart met bijvriendelijke gemeenten.

Om een bijvriendelijke gemeente te worden, betaal je een financiele bijdrage, afhankelijk van de grootte van je gemeente. Vul het formulier in, dan nemen we contact met je op.

Als Bijvriendelijke gemeente:

  • Sturen we jullie een titelbord op, om op te hangen op een mooie plek in de gemeente;
  • Krijg je een kant-en-klaar communicatiepakket incl. persbericht om de erkenning te delen;
  • Ding je mee in de verkiezing van de bijvriendelijkste gemeenten van het jaar.

Wil je met jouw gemeente ook een erkenning verdienen? Vul dan hier het criteriaformulier in.
Geen medewerker bij de gemeente? Stimuleer dan je gemeente om bijvriendelijk te worden door dit formulier in te vullen.

Benieuwd welke gemeenten zich al inzetten voor hun zoemende inwoners en zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente? Bekijk ze op de kaart.

Meld je gemeente aan voor de incompany cursus ‘Laat jouw gemeente zoemen. Bijvriendelijk groenonderhoud voor gemeenten’

In de cursus ‘Laat jouw gemeente zoemen’ leer je hoe je in jouw gemeente het groen op een bijvriendelijke manier kan beheren. Help de bij en versterk de biodiversiteit! Je leert hoe bijvriendelijk groenonderhoud in de praktijk werkt. Waar let je op bij de aanleg en het onderhoud? Hoe krijg je draagvlak voor bijvriendelijk beheer, hoe betrek je burgers en vrijwilligers en hoe borg je het in de uitvoering?

De cursus, bestaande uit twee dagdelen en een excursie, is bedoeld voor de afdeling Groen en wordt incompany op een locatie van jouw gemeente gegeven. De cursus kost € 5.200, inclusief cursusreader, voor een groep van 10 tot 25 personen. Bijvriendelijke gemeenten krijgen een korting van € 500. Heeft jouw gemeente minder groenmedewerkers in dienst? Je kunt hem ook aanvragen in samenwerking met een naburige gemeente.

Voor meer informatie en inschrijven ga je naar de site van IVN

Aan de slag met bijvriendelijk beheer

Wil je je gemeente bijvriendelijker maken? Dat kan door te zorgen dat er altijd voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen aanwezig is, het liefst op korte afstand van elkaar (max. 200m). Benieuwd hoe jouw gemeente daarvoor kan zorgen? Klik dan hier voor meer informatie.

Vul het formulier in Koop een bijenhotel Bollen voor de buurt Biodiversiteit