Wat is een bijvriendelijke gemeente?

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners een setje bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.

Het aantal bijvriendelijke gemeentes is het afgelopen jaar flink toegenomen en blijft nog altijd groeien. Inmiddels zijn er 62 bijvriendelijke gemeentes, die zich allemaal enorm inzetten voor de wilde bij. Dit betekent dat 17% van het totaal aantal gemeentes bijvriendelijk is. Nederland Zoemt roept alle andere gemeentes op zich ook in te zetten voor wilde bijen en zo ook een bijvriendelijke gemeente te worden. Via het aanmeldformulier hieronder kun je aangeven wat jouw gemeente allemaal al doet voor wilde bijen. Nederland Zoemt beoordeelt vervolgens of er genoeg gezoemd wordt om de gemeente tot Bijvriendelijke gemeente te bestempelen, of dat er eerst nog meer actie nodig is.

Word bijvriendelijke gemeente

Om een bijvriendelijke gemeente te worden, betaal je een financiele bijdrage, afhankelijk van de grootte van je gemeente. Voor gemeenten onder de 100.000 inwoners is de financiële bijdrage €1.000 per jaar en voor gemeenten boven de 100.000 inwoners is de financiële bijdrage €2.000 per jaar. Deelname is sowieso voor een periode van twee jaar. Vul het formulier in, dan nemen we contact met je op.

Als Bijvriendelijke gemeente:Sturen we jullie een titelbord op, om op te hangen op een mooie plek in de gemeente;

  • Krijg je een kant-en-klaar communicatiepakket incl. persbericht om de erkenning te delen;
  • Daarnaast nog een uitgebreid pakket met verschillende communicatiemiddelen om door het jaar heen te gebruiken;
  • Ding je mee in de verkiezing van de bijvriendelijkste gemeente van het jaar;
  • Krijg je regiospecifiek advies rond bijvriendelijk beheer;
  • Delen we inspirerende voorbeelden van andere bijvriendelijke gemeenten;
  • Ontvang je de resultaten van de Nationale Bijentelling van jouw gemeente;
  • Krijg je korting op het Nederland Zoemt-cursusaanbod;

Wil je met jouw gemeente ook een erkenning verdienen?

Meld jouw gemeente aan

Verkiezing bijvriendelijkste gemeente

Elk najaar organiseert Nederland Zoemt de Bijvriendelijkste gemeente-verkiezing. Alle bijvriendelijke gemeenten maken kans om deze titel een jaar lang te mogen dragen. In 2018 was Zoetermeer Bijvriendelijkste gemeente, in 2019 ging de eer naar Moerdijk. In Moerdijk werd het afgelopen jaar tienduizenden vierkante meter leefgebied voor wilde bijen aangelegd: vaste planten, inheemse kruidenmengsels, verwilderende bloembollen, bijvriendelijke bomen en bloemrijke bermen. Bewoners zijn hierbij betrokken en geïnformeerd over wat ze zelf kunnen doen, onder andere via een scholenproject.

Cursus bijvriendelijk groenonderhoud

Nederland Zoemt biedt gemeenten een incompany cursus ‘Laat jouw gemeente zoemen. Bijvriendelijk groenonderhoud voor gemeenten’ aan. Help de bij en versterk de biodiversiteit! Je leert hoe bijvriendelijk groenonderhoud in de praktijk werkt. Waar let je op bij de aanleg en het onderhoud? Hoe krijg je draagvlak voor bijvriendelijk beheer, hoe betrek je burgers en vrijwilligers en hoe borg je het in de uitvoering? De cursus, bestaande uit twee dagdelen en een excursie, is bedoeld voor de afdeling Groen en wordt incompany op een locatie van jouw gemeente gegeven. De cursus kost € 5.200, inclusief cursusreader, voor een groep van 10 tot 25 personen. Bijvriendelijke gemeenten krijgen een korting van € 500. Heeft jouw gemeente minder groenmedewerkers in dienst? Je kunt hem ook aanvragen in samenwerking met een naburige gemeente.

Voor meer informatie en inschrijven ga je naar de site van IVN.

Aan de slag met bijvriendelijk beheer

Wil je je gemeente bijvriendelijker maken? Dat kan door te zorgen dat er altijd voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen aanwezig is, het liefst op korte afstand van elkaar (max. 200m). Benieuwd hoe jouw gemeente daarvoor kan zorgen? Klik dan hier voor meer informatie.

Vul het formulier in