Wanneer zoemt je gemeente?
Een gemeente zoemt als er nadruk wordt gelegd op bijvriendelijk beheer. Dit komt onder andere terug in zorg voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer door een aangepast maaibeleid en voldoende nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners een setje bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.
Het aantal gemeenten dat met bijvriendelijk beleid aan de slag ging, is de afgelopen jaren flink toegenomen en blijft nog altijd groeien. Nederland Zoemt roept alle andere gemeentes op zich ook in te zetten voor wilde bijen en aan de slag te gaan met bijvriendelijk beheer.
Verkiezing bijvriendelijkste gemeente
Elk voorjaar organiseert Nederland Zoemt de Bijvriendelijkste gemeente-verkiezing. Alle gemeenten maken kans om deze titel een jaar lang te mogen dragen. Eerder ging de eer naar Zoetermeer, Moerdijk, Utrecht, Zuidplas en Arnhem. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer je jouw gemeente kunt opgeven? Meld je dan onderaan de pagina aan voor de nieuwsbrief.
Cursus bijvriendelijk groenonderhoud
Nederland Zoemt biedt gemeenten een incompany cursus ‘Laat jouw gemeente zoemen. Bijvriendelijk groenonderhoud voor gemeenten’ aan. Help de bij en versterk de biodiversiteit! Je leert hoe bijvriendelijk groenonderhoud in de praktijk werkt. Waar let je op bij de aanleg en het onderhoud? Hoe krijg je draagvlak voor bijvriendelijk beheer, hoe betrek je burgers en vrijwilligers en hoe borg je het in de uitvoering? De cursus, bestaande uit twee dagdelen en een excursie, is bedoeld voor de afdeling Groen en wordt incompany op een locatie van jouw gemeente gegeven. De cursus kost € 5.200, inclusief cursusreader, voor een groep van 10 tot 25 personen. Bijvriendelijke gemeenten krijgen een korting van € 500. Heeft jouw gemeente minder groenmedewerkers in dienst? Je kunt hem ook aanvragen in samenwerking met een naburige gemeente.
Voor meer informatie en inschrijven ga je naar de site van IVN.
Aan de slag met bijvriendelijk beheer
Wil je je gemeente bijvriendelijker maken? Dat kan door te zorgen dat er altijd voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen aanwezig is, het liefst op korte afstand van elkaar (max. 200m). Benieuwd hoe jouw gemeente daarvoor kan zorgen? Klik dan hier voor meer informatie.