Doe mee met de bijentelling

In het weekend van 21 en 22 april organiseren we de ‘Nationale Bijentelling’. Waarom? Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Elke bij telt, jij ook?

Hoe kan ik meedoen?

Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je stap voor stap mee bij het herkennen van soorten en tellen van bijen. Alvast wat tips: je kunt het beste bijen tellen in je tuin of op je balkon. Het tellen duurt 20 tot 30 minuten. Je kiest hiervoor zelf een geschikt moment op 21 of 22 april. Tel bij voorkeur op een zonnig moment, dan heb je de meeste kans om (veel) bijen te zien.

Inschrijven

Meedoen? Daar zijn wij én de bij heel blij mee. Vul dit formulier in om op de hoogte te blijven. Je ontvangt voorafgaand aan de Bijentelling instructies via je mail.

Bijensoorten herkennen

Wist je dat er 358 soorten bijen in Nederland zijn? En dat hommels ook bijen zijn? Je zult die honderden soorten niet allemaal in je tuin tegenkomen. De ene bijensoort vind je met name in je tuin en de andere soort verschuilt zich in natuurgebieden. Ook kom je in elk jaargetijde andere soorten tegen. Eind april zijn er zo’n 20 bijensoorten die veel in tuinen voorkomen, dit zijn grotendeels hommels.

 

 • Wat is de Bijentelling precies?

  In het weekend van 21 en 22 april vragen we heel Nederland om bijen te tellen in eigen tuin, het park of op het schoolplein. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. En dat is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Daarom komen we in actie en organiseren we een jaarlijkse Nationale Bijentelling.

 • Wanneer is de Bijentelling?

  De Bijentelling is op zaterdag 21 en zondag 22 april. Scholen kunnen in de week voorafgaand aan de Nationale Bijentelling een eigen telactie organiseren op het schoolplein.

 • Wat als het heel slecht weer is op 13 en 14 april?

  We hopen natuurlijk dat de zon schijnt op 21 en 22 april! Houd zelf ook de weersvoorspellingen in de gaten en bepaal op basis daarvan wat het beste moment is om te tellen in jouw tuin. Ook als het bewolkt is, kun je bijen tellen. We gaan er niet vanuit dat het twee dagen lang regent (en zullen duimen voor veel zonneschijn).

 • Hoe lang ben ik bezig met bijen tellen?

  De voorbereiding kost ongeveer een half uur, een beetje afhankelijk van hoeveel je van bijen weet. Je kunt natuurlijk een uitgebreide studie maken van alle bijensoorten, maar in 30 minuten tijd weet je aan de hand van onze instructies en het filmpje voldoende om bijen in eigen tuin te kunnen tellen. Trek voor de telling zelf 20 tot 30 minuten uit.

 • Hoe voorkom ik dat ik bijen dubbel tel?

  Bij algemene soorten is het soms lastig het aantal te schatten. Loop dan eerst een keer helemaal door je tuin heen waarbij je alleen let op die soort. Op basis daarvan kan je een schatting maken van het aantal. Bij het maken van een schatting kan je er altijd iets te veel of iets te weinig tellen, dit is geen probleem.

 • Ik heb geen tuin of balkon, wat nu?

  Geen probleem! Je kunt ook in de buurt tellen, bijvoorbeeld in een park, buurtmoestuin of misschien in de tuin van een bekende. Bepaal van tevoren welk gebied je gaat onderzoeken en op welke plekken je binnen dat gebied bijen verwacht aan te treffen. Maak het gebied niet te groot, zo’n 10 mtot maximaal 25 mis ideaal, dan houd je het overzichtelijk voor jezelf.

 • Ik heb geen verstand van bijen, kan ik toch meedoen?

  Juist! We willen graag dat zoveel mogelijk mensen meedoen met de Bijentelling. Dat levert ons meer informatie over de wilde bij op, zodat we ons gerichter kunnen inzetten voor de bescherming van wilde bijen. En we hopen natuurlijk dat deelnemers door de Bijentelling enthousiast worden en zelf ook meer willen doen om Nederland meer te laten zoemen. Je kunt de wilde bij helpen door een bijenhotel in je tuin te plaatsen en bloemen en planten te zaaien waar bijen gek op zijn.

 • Wat is het verschil tussen een (wilde) bij, hommel en een zweefvlieg?

  Als je in je tuin rondkijkt zal je een groot aantal insecten tegenkomen. Bij sommige zie je gelijk bij welke groep ze horen, maar vaak is het lastig. Bij de telling kijken we naar bijen die in april in de tuin actief zijn. Veel van die tuinbijen behoren tot de hommels. Naast bijen zijn er ook veel zweefvliegen in tuinen aanwezig en ook deze zorgen voor bestuiving van planten. Een deel van deze zweefvliegen lijkt op bijen en hommels en daarom doen ze ook mee met de telling. Vliegen hebben in tegenstelling tot bijen korte antennen en altijd maar één paar vleugels (bijen hebben twee paar vleugels). Op de zoekkaart staat uitgelegd hoe je de verschillende soorten kan herkennen.

 • Wat doen jullie met de resultaten van de Bijentelling?

  De gegevens worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is bij het beschermen van bijen. Met de tuintelling komen we te weten welke soorten veel in tuinen voorkomen. Door de telling de komende jaren te herhalen weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal.

BEKIJK DE KAART