bij op bloem

Waarom Nederland Zoemt?

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, verstedelijking en ons groenbeheer. Bijen worden niet blij van een strak, groen gazonnetje.

Veel mensen denken bij bijen aan een bijenkorf met een imker die daar honing uit haalt. Dat zijn honingbijen. Honingbijen leven in grote groepen (volken) en kunnen niet zonder mensen overleven Honingbijen maken dan ook geen deel uit van de soorten wilde bijen, waarvoor Nederland Zoemt zich inzet.

De bedreiging van de wilde bijen heeft ook grote gevolgen voor ons als mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen. De zoemende vrienden nemen namelijk het stuifmeel van de planten en bloemen mee naar de volgende bloem en plant en zorgen er daarmee voor dat onze voedselvoorziening op peil blijft. De bloemetjes en bijtjes, je kent het wel. Een supermarkt zou er dan ook heel anders uitzien als de wilde bijen er niet meer zouden zijn. Hoe precies? Kijk maar eens naar onderstaand filmpje.

Met Nederland Zoemt zetten we ons in om uitsterven van de wilde bijen tegen te gaan. Zo gaan we aan de slag met bedrijven en gemeenten om de wilde bijen genoeg voedsel nestgelegenheid te bieden. We organiseren jaarlijks de verkiezing Bijvriendelijkste Gemeente van Nederland, webinars voor gemeenten en hebben educatiemateriaal beschikbaar. Ook hebben we een test ontwikkeld waarmee iedere gemeente kan nagaan hoe er wordt gescoord op bijvriendelijk beheer en welke concrete stappen kunnen worden gezet om dit te verbeteren. Voor particulieren bieden we tips om de eigen tuin bijvriendelijker te maken en zijn we jaarlijks mede-organisator van de Nationale Bijentelling.

Nederland Zoemt is een project waarin IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu samenwerken. Het lanceerde in 2017 als een initiatief van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis en werd mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.  Vanaf 2020 werken de vier organisaties samen verder aan de jaarlijkse Bijentelling en blijven IVN en Natuur & Milieu zich samen inzetten voor Nederland Zoemt.

DOE MEE